modnatochka.kh.ua

Што е Хепатитис Ц (HCV) - Како се открива и како се лекува?

hepatitis c virus

Хепатитис Ц (HCV) е вирус кој предизвикува воспаление на црниот дроб. Тој е дел од семејството вируси кои вклучуваат Хепатитис А и Хепатитис БСите овие вируси се однесуваат поинаку и имаат различни начини на пренесување. Хепатитис Ц може да предизвика сериозни оштетувања на црниот дроб, цироза, рак на црниот дроб, па дури и смрт.


Што е инфективна мононуклеоза? Текот на болеста и како се лекува?

epstein barr virus.healthinfo

Инфективна мононуклеоза која се нарекува и " болест на бакнежи", е многу честа инфекција обично предизвикана од Epstein-Barr вирусот. Инфекцијата се шири преку плунката, а периодот на инкубација е четири до осум недели.

Коњуктивитис - Кога да побараме медицинска помош

konjuktivitis

Коњуктивитот го лечиме според причината која го предизвикала. Дали се работи Вирусен коњуктивит, Бактериски коњуктивит или  Алергиски коњуктивит за секој од овие заболувања  е потребен третман.


Како да се спречи ширењето на Коњуктивитис

zashtita od konjuktivitis

Коњуктивитис предизвикан од алергии не е заразен, вирозен и бактериски коњуктивитис може лесно да се пренесе од човек на човек и може да предизвика епидемија. Вие може да го намалите ризикот да се заразите со коњуктивитис или ако имате коњуктивитис да го намалите неговото ширење со едноставно следење на следниве правила.

Крв во столица (ректално крварење)

rectal bleeding.healthinfo

Основни факти

Ректално крварење претставува истекување на крв низ анусот. Крварењето може да биде со светло црвена крв во столицата, столица со бордо боја или црна столица. Крварењето, исто така, може да биде и окултно (т.ест. невидливо за човековото око).Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg