modnatochka.kh.ua

МТХФР Мутации - причина за многу сериозни заболувања

MTFHR mutacii

Метилтетрахидрофолатредуктаза мутатција  на позиција  677 и 1298

Aвтосомно рецесивно наследна!

Синоним: MTHFR-Polymorphismus

МТХФР (метилентетрахидрофолат редуктаза) е ензим со кој фолната киселина конвертира во метилфолат (5-МТХФ). 5-МТХФ е активна форма на фолна киселина која во телото врши различни биохемиски реакции и процеси, вклучувајќи и ДНА синтеза и поправка, производство на невротрансмитери и детоксикација. Лица со МТХФР мутација  поседуваат намалена способност да ја конвертираат фолната киселина во 5-МТХФ.

Methyltetrahydrofolatreduktase (МТХФР) ја катализира синтезата на 5-метилтетрахидрофолат, метил донатор за синтеза на метионин и претходник на С-аденосилметионин. Најчестата варијанта на мутација на овој ензим е  позицијата 677 (Ц677Т), а се јавува кај хомозиготни носители како термолабилна МТХФР варијанта со околу 50% загуба на активноста.    

Хетерозиготната мутација е многу честа појава, со преваленца до 50% од населението (5-20% се хомозиготни носителии). Втората генетска варијанта, со приближно иста фреквентност е мутација на позиција 1298 (А1298Ц). Овој полиморфизам на МТХФР исто така е поврзан со намалена ензимска активност. Хомозиготните поединци имаат околу 60% од ензимската активност кај нормалните луѓе. Хетерозиготни поединци за две мутации (Ц677Т и А1298Ц) претставуваат околу 15% од населението и имаат околу 50-60% од ензимската активност на нормалните луѓе, а тоа значи помала активност од онаа на еден единствен Ц677Т хетерозиготна мутација.

Хомозиготна мутација во генот МТХФР тип на 677Т често води до благо до умерено покачување на концентрацијата на хомоцистеин во плазмата, особено со низок статус на витамин Б12 и фолна киселина.

Метилентетрахидрофолат редуктаза (МТХФР) е ензим кој е потребен за метаболизмот на хомоцистеин.

Хомоцистеин е ендогена супстанција како продукт на разградување на протеини. Корисните ефекти на хомоцистеин не се уште откриени, но штетните се познати и претставуваат сериозен фактор на ризик за кардиоваскуларни и многу други болести.

Последиците од зголемено ниво на хомоцистеин  се многу сериозни, а од друга страна, третманот не е воопшто комплициран, евтин е и нема несакани ефекти.

Ризикот за зголемена венска тромбоза кај МТХФР мутации се уште не е јасно докажан. Женските носители се изложени на зголемен ризик за повторливи абортуси во раната бременост.

Одредувањето на генотип МТХФР се препоручува за пациенти со концентрација на плазматскиот хомоцистеин (tHyc)> 50 mol/L.

Откако стана јасно дека дури и благото зголемување на нивото на хомоцистеин е значително зголемен ризик за болести, лекарите денес имаат тенденција да ја дефинираат границата веќе на 10 мол/л.

 • <8 мол/л  =  не постои зголемен ризик.
 • 8-10 мол/л = граничен наод. Несакани ефекти, влијание на коагулацијате и друго, се препорачува третман.
 • 10- 15 м мол/л = покачено ниво на хомоцистеин со васкуларни агресивни ефекти.

 

Слика 2

Метионин (амино киселина) со дневна потреба од околу 2 грама, учествува во други хемиски реакции на метил групи и е исто така важен снабдувач на сулфур за синтеза на протеини.

Фактори на ризик: Позитивно дејство
 • Зголемено ниво на масти во крвта - особено на ЛДЛ холестерол (во наследни нарушувања и метаболички синдром, дебелина кај жените, на пример, обемот на половината од околу 80 см, кај мажите од 95 см.
 • Пушење
 • Дијабетес тип 1 и 2
 • Зголемување на психо-социјален стрес
 • Висок крвен притисок
 • Недостатокот на витамин Б6
 • Дефицит на витамин Б12
 • Дефицит на фолна киселина
 • Исхрана особено богата со месо, јајца, млеко
 • Строго вегетаријанството
 • Големо конзумирање на кафе (1 литар дневно!)
 • Злоупотреба на алкохол
 • Старост > 50 години
 • Рак, дијабетес, хронична ренална инсуфициенција
 • Метилтрексат и апчиња против бременост
 • Антацидни препарати (смалена ресорпција на Б 12!)
 • Готови производи на храна
 • Ген. модифицирана храна
 • Амалгамски пломби
 • Интоксикација со тешки метали а посебно алуминиум!
 • Глутен
 • Шекер
 • Конзерванси
 • Рафинирани масла
 • Транс масти
 • Козервирана храна

 

 • Метил-Б12
 • Метил фолат
 • Н-ацетил цистеин
 • Рибофлавин(Лацтофлавин, Вит. Б2)
 • Куркумин
 • Рибно масло
 • Витамини Ц, Д, Е 
 • Пробиотици
 • Детоксикација неколку пати неделно (инфрацрвена сауна)
 • Редовно вежбање
 • Потење
 • Бадеми
 • Артичок
 • Аспарагус
 • Авокадо
 • Банана
 • Грав
 • Боранија
 • Цвекло
 • Брокула
 • Дињи
 • Моркови
 • Карфиол
 • Целер
 • Темно лиснат зеленчук
 • Спанаќ
 • Ленено семе
 • Грејпфрут
 • Грозје
 • Зелен кромид
 • Леќа
 • Сок од портокал
 • Малини
 • Црвена пиперка (слатка)
 • Ферментирана храна
 • Кокосово масло
 • Стакло или керамка за садови, никако пластика
 • Отстранете го хлорот од водата за пиење(виватап кесички)

Slika 3

Во текот на денот храната треба да има различни бои!

Терапија

Терапијата со витамин Б6, Б12 и фолна киселина, го нормализира нивото на хомоцистеин обично во рок од 6 недели.

Витамин Б6 (пиридоксин, пиридоксал, пиридоксамин)

Витамин Б6 е од суштинско значење за централниот нервен систем, за имунолошкиот систем, црвените крвни клетки и протеинската синтеза.

Со храна се внесува преку: аспарагус, авокадо, банана, говедско месо, пиперки, ориз и пченица со трици, брокула, кафеав ориз, леќа, костени, пилешко месо, наут, чили во прав, треска, лук, лешници, грав, црн дроб (говедски), меласа, пипер, кикирики, грашок, ф'стаци, свинско месо, компири, лосос, сусам, спанаќ, семки од сончоглед, репа и др.

Безбедна доза се смета до 100 мг/ден.


Фолна киселина (витамин Б9) е најчеста форма на недостаток во индустријски развиените земји. Преку нормална исхрана и во идеални услови се венсува само 40% од нашите потреби. Дневната потреба е околу 400 микрограма дневно.       
Гинеколозите за време на бременоста препорачуваат 400 – 800 µг фолна киселина.

Табела на лабораториски анализи

Толкување Вредности
Недостаток < 3 нг/мл
Добри вредности 3 – 15 нг/мл
Повишени ведности > 15 нг/мл

Табела на фолна киселина во храната

Храна Фолат (µг/100г)
Црниот дроб (телешки) 590
Пченични клици 520
Наут 340
Кале (сиров) 185
Макдонос 150
Спанаќ (суровини) 145
Салата 145
Манго сушен 140
Кикирики 125
Семки од сончоглед 120
Праз 100
Диви ориз 95
Овсени флеки 85
Камембер 65
Вишни 75
Соја 65
Маслинки 50

Метилфолатот е активна форма на фолна киселина и е единствената форма која се апсорбира во цревата. 5-МТХФ има важни предности во споредба со синтетичката фолна киселина.Таа добро се ресорбира во гастроинтестиналниот  тракт и покрај киселата рН средина, а воедно таа е во облик на биолошка форма и не е под влијание на метаболички дефекти. Биоактивната и повеќе потентентната форма (5-МТХФ) се користи директно од телото без конвертирање. Метилфолат е најстарата биолошки активна форма на фолната киселина. 

Синтетичката  фолна киселина не е добра за никого со МТХФР малформација. Оваа фолна киселина се наоѓа во речиси секој мултивитамински препарат.
Во 1998 година, ФДА (САД) дозволи да се храна (брашно, житарици, леб, ориз и тестенини) обогатува со фолна киселина! За половина од населението,овој додадток на прехрамбените производи не е корисен, дури е штетен.

Фолната киселина во организмот се разградува во четири фази за да се создаде активна биолошка форма на  Л-метилфолат.

Фолна киселина>дихидрофолат>тетрахидрофолат>5,10 метилен ТХФ>Л-метилфолат.

Метилација е преземање на еден јаглерод и три водородни атоми, имено метил група. Преку метилацијата се врши разградување на хистаминот.

За жал фолатите во храната се нестабилни и се склони кон оксидација, тие брзо ја губат активноста за време на преработката на храна, подготовката и складирањето и имаат биорасположливост која се движи од 25-50%, во зависност од видот на храната. Свежиот лиснат зеленчук на собна температура може да изгуби и до 70% од активноста на фолната киселина во рок од три дена, а процесот на готвење во вода може да ја зголеми загубата до 95%.

Денес, Quatrefolic® е најпознатата форма на фолна киселина и претставува прв избор како додаток во исхраната.

На пазарот се најпознати:  

 • Фолат (Quatrefolic (6S) -5-methyltetrahydropholic Säure, Glucosamin -Salz)
 • Фолат (5-methyl-tetrahydrofolat)
 • Фолат (Metafolin®, L-5-MTHF)
 • Фолат

Третманот треба да се започне со мала доза, која полека се зголемува, зависно од реакцијата на организмот. Несакани ефекти се: грчеви во мускулите, главоболка, гадење и др.По потреба се даваат и големи дози (10 до 15 мг) на Л-метилфолат.

Третманот треба да започне со 1-5мг фолна киселина (5-МТХФ -Метилфолат) дневно, но треба да се зголеми и дозата на витамин Б12.

Витамин Б12 (Кобаламин)

Витаминот Б12 (во вода растворлив витамин) е носител на метил група, без кои хомоцистеин не може да се конвертира во метионин. Витаминот Б12 ја реактивира фолната киселина.

Дневната доза е 1000 микрограми Methylcobalamin, ане Cyancobalomin (нема дејство, а цијанидите се штетни). Со витамините кои се растворливи во вода нема предозирање, бидејќи тие се излачуваат преку бубрезите.

Важно: Зголеменото ниво на  фолна киселина може да крие недостаток на витамин Б12, затоа, витаминот Б12 и фолната киселина секогаш треба да се земаат заедно. Може да се земаат и до сто пати поголеми дози фолна киселина и витамин Б 12!!!

Терапијата мора да биде трајна, а доколку се прекине хомоцистеинот повторно ќе расте!

Слика 5

Слободниот кобаламин реагира со следниот МТХФ молекул - и така натаму. Како резултат на тоа, штетниот хомоцистеин, од една страна се претвора во многу важен метионин, од друга страна, фолна киселина се обновува во биоактивна форма. Оваа реакција е клуч за многу здравствени и многу важни метаболитички процеси. Метилација игра улога во речиси сите телесни процеси, а особено е важна за контрола на генетскиот материјал (епигенетик), производство на антиоксиданси, синтеза на невротрансмитерите и хормоните и детоксикација на имунолошкиот систем.

Витаминот Б12 се добива преку храна: говедско месо (крави хранети со трева), кавијар, сирење (особено фета, моцарела, пармезан), пилешко месо, школки, ракови, јајца, ему, риба (особено скуша, харинга, лосос, туна, сардини, пастрмка), шунка, јагнешко и овчо месо, црн дроб (гуска), јастог, млеко, октопод, остриги, ракчиња и јогурт.

За жал сите Б - витамини и мултивитамини који се наоѓаат на пазарот не се во метил форма. Многу е важно да се избере метил форма, за да се обезбеди соодветна апсорпција и искористување на овие препарати.

 

Dr.med.dr.sc. Boris Bang-Vojdanovski

Кассел, 06.12.2016

Boris.bang@gmail.com

 

Литература: Бенџамин Линч

Коментари  

0 # ariniyuqivusa 2019-04-01 21:04
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules fyk.sugq.healthinfo.com.mk.cem.ph http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # exajkajoyi 2019-04-02 03:17
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin sle.exye.healthinfo.com.mk.lmp.gt http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # eqakewaniqosi 2019-04-02 03:27
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Buy Amoxicillin iyr.efxj.healthinfo.com.mk.imo.sm http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # imualomal 2019-04-05 08:11
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin csb.cfrr.healthinfo.com.mk.csv.fh http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # ratdoeiv 2019-04-06 13:50
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Buy Amoxicillin nfq.unij.healthinfo.com.mk.rzi.kj http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # epirifut 2019-04-06 14:22
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin hsg.urdb.healthinfo.com.mk.djg.hy http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # rucuwef 2019-04-06 14:50
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin fmm.ihnl.healthinfo.com.mk.ros.du http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # iseabqomq 2019-04-06 15:21
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - 18 Buy Amoxicillin Online ols.lpgf.healthinfo.com.mk.onv.tt http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # epuwelo 2019-04-09 00:09
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Without Prescription bdg.euog.healthinfo.com.mk.qen.wr http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # uruvuavehi 2019-04-09 00:44
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Buy Amoxicillin wcw.gfoc.healthinfo.com.mk.eni.mc http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # opekineukitun 2019-04-25 03:52
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin Online zsc.hnqv.healthinfo.com.mk.kzp.fk http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # uhebone 2019-04-25 04:31
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online vhw.gyni.healthinfo.com.mk.bgt.cr http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # uruvnaquz 2019-04-27 22:37
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules qcq.aktl.healthinfo.com.mk.lmn.cc http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # oxuwenuvoc 2019-04-27 23:23
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Buy Amoxicillin oll.wexs.healthinfo.com.mk.cyp.vt http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # eyezucocijivo 2019-05-22 23:13
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Without Prescription Amoxicillin 500 Mg oeq.eifv.healthinfo.com.mk.tcn.si http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # ekezenilo 2019-05-22 23:57
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500 xro.ipiz.healthinfo.com.mk.sut.yj http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # jyepzulos 2019-05-24 21:59
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin No Prescription kfl.pxwb.healthinfo.com.mk.nlv.di http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # eqiyyigumey 2019-05-24 22:00
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin euc.ojke.healthinfo.com.mk.foq.fv http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # naqalebokg 2019-05-24 22:38
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin idf.ptxb.healthinfo.com.mk.yly.ol http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # icojocatop 2019-05-25 16:00
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online cyn.whrx.healthinfo.com.mk.bmz.os http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # uuaejuxepi 2019-05-25 16:28
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Purchase Amoxicillin Online cod.uqck.healthinfo.com.mk.ahq.ub http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # ilaguxacu 2019-05-26 18:04
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin ked.wbpz.healthinfo.com.mk.mqa.ik http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # iqasubi 2019-05-26 18:27
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Without Prescription tzo.pfvf.healthinfo.com.mk.cgf.uu http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # ojounojuh 2019-05-27 18:05
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg snv.llos.healthinfo.com.mk.ofw.ok http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар
0 # uzaninrficv 2019-05-27 18:27
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin hsy.pgww.healthinfo.com.mk.eqt.dl http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Одговор на коментар

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg