Недијагностицирана Хипертензија

hipertenzija

Хипертензија е лидер во предизвикување болести на срцето и срцеви удари. Милиони луѓе страдаат од оваа болест но не реагираат на неа. Висок крвен притисок или хипертензија, делува на милиони луѓе во светот - некои ја имаат, а не им е дијагностицирана или не ја лечат. Поради тоа што хипертензијата има навистина скриени симптоми, не е најчеста тема за разговор кај пациентите со нивните доктори.

Најдобро е да се испиат и да се третира и за тоа треба да ве советува вашиот доктор.

Фактори за Хипертензија

  • Неконтролирана хипертензија е водечка причина за срцев удар, а исто е предводник и за проблеми со бубрезите или откажување на срцето.
  • Еден од тројца возрдасни имаат хипертензија. Половина од овие луѓе не го контролираат  крвниот притисок.
  • Повеќето луќе кои страдаат од висок крвен притисо одат на редовни лекарски контроли но сепак не го регулираат притисокот.

Контролите за хипертензија нека станат ваша навика. Затоа здравствените работници треба да ги следеат следниве 4 чекори:

reguliranje na hipertenzijata

  1. Воспоставување на клиничките критериуми за потенцијалните недијагностицирана хипертензија со користење на тековните насоки базирани на докази. Работа со вашиот тим за здравствена заштита да се утврди бројот на покачен крвен притисок  и степенот на височина што треба да предизвика црвено знаме за пациентот.
  2. Пребарување на здравствени картони за податоци на пациенти кои ги исполнуваат воспоставени клинички критериуми.
  3. Спроведување на план за комуникација со овие пациенти и да се третираат против хипертензија.Планот може да вклучуваат 24-часовен мониторинг амбулантски или крвен притисок, автоматски читања на крвниот притисок, или повтори мерењето во ординација. За пациенти со потврдена хипертензија, потребно е лекување и третирање на хипертензијата и постојано пратење на крвниот притисок.
  4. Споредете ги вашите податоци со податоците на локално ниво, државните и националните податоци за подобра евиденција. Споредувањето на податоцита кај своите пациенти и пациентите на национално ниво може да даде позитивен ефект за контрола на крвниот притисок и при идентификација на други пациенти.

Започнете со чекорите што ќе имаат најголем ефект во вашата пракса. Она што е важно е дека го започнавте процесот. Лекувањето и помошта на пациентите може да им биде од помош на многу други ординации затоа вклучете се сите во борба против Хипертензијата.

obzoravto.com
house-realestate.com