modnatochka.kh.ua

Коњуктивитис - Кога да побараме медицинска помош

konjuktivitis

Коњуктивитот го лечиме според причината која го предизвикала. Дали се работи Вирусен коњуктивит, Бактериски коњуктивит или  Алергиски коњуктивит за секој од овие заболувања  е потребен третман.

Вирусен коњуктивитис

Во голем бриј од случаи тој се лекува едноставно. Инфекцијата најчесто ќе се исцисти во период од 7-14 дена без третман и без долготрајни последици. Во некои случаи вирозниот коњуктивит може да потрае 2-3 недели или повеќе, особено ако се јават компликации.

Вештачки солзи и ладни облоги може да се користат за да се намали сувоста и воспалувањето (отокот) предизвикан од коњуктивит. (Вештачки капки може да се купат во аптека без лекарски рецепт.) Антивирусни лекови може да пидат препишани од доктор за да се лекуваат посериозни заболувања од коњуктивит, како што се оние предизвикани од херпес симплекс вирус или варичела-зостер вирус. Антибиотици нема да го излекуваат виралниот коњуктивит – овие лекови не се ефикасни против вируси.

Бактериски коњуктивитис

Антибиотиците може да помогнат да се излечи и да се намали ширењето на инфекцијата на другите. Многу тематски антибиотици (лекови дадени како капки за очи или маст) се ефикасни за лекување на бактериски коњуктивитис. Вашиот доктор може да ви препише капки за очи со антибиотик илимаст како третман за коњуктивит, и потоа инфекцијата ќе помине за неколку дена. Вештачки солзи и ладни облози може да се користат за да се намали сувоста и воспалениоето на окото.

Сепак, лесен бактериски конјуктивитис може да се подобри без антибиотска терапија и без какви било сериозни компликации. Употребата на антибиотици е поврзана со зголемена отпорност на антибиотици и зголемување на трошоците на пациентот, и треба да биде заедничка одлука меѓу лекарот и пациентот.

rozovo oko konjuktivitis

Алергиски коњуктивитис

Конјунктивитис предизвикани од алергија се подобрува кога алергенот е отстранет (како што се поленот или животински првут). Лековите за алергија и одредени капки за очи (антихистаминици и вазоконстриктори), вклучувајќи и некои препишани капки за очи, исто така може да обезбеди ослободување од алергиски конјунктивитис. За конјунктивитис предизвикан од контактни леќи, на очен лекар може да препорача отстранување леќите и нивна неупотреба во одреден период. Во некои случаи, може да биде потребна комбинација на лекови за подобрување на симптомите. Вашиот доктор може да ви помогне ако имате конјунктивитис предизвикан од алергија.

Кога да побарате медицинска помош

Конјуктивитот е придружен со умерена до тешка болка во окото.

Конјуктивитот  е придружен со проблеми со видот, како чувствителност на светлина или заматен вид, ако тоа не се подобри кога било какво празнење што е присутна во окото се избрише од окото.

Конјуктивитот е придружен со силно црвенило во очите. Конјуктивитис симптомите стануваат полоши или постојат кога пациентот е осомничен за тешка форма на вирусен конјунктивитис, на пример, еден вид предизвикани од херпес симплекс вирус или варичела зостер вирус .

Конјуктивитис се јавува кај пациенти кои се имунокомпромитирани (со ослабен имунолошки систем) од инфекција со ХИВ, третман на рак, или други медицински состојби или третмани.

Бактериски конјунктивитис се третира со антибиотици и не се подобрува по 24 часа од третманот.

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg