modnatochka.kh.ua

Како да ги исчистите артериите со едно едноставено овошје

sl 102

Есента е период на калинките!

Иднината на превенцијата од кардиоваскуларни болести како и лекувањето нема да гопронајдете во медицинските установитукуна пазарите или во вашиот двор.

Калинкатаспречува прогресија наартерискитекоронарнизаболувања!

Една нова студија објавена во списанието - Атеросклероза - потврдува дека екстрактот од калинка може да спречи и/или да ја излекува примарната патологија поврзана со срцеви заболувања т.ест прогресивното здебелување на коронарните артерии предизвикани од таложење на масни материи - познато како атеросклероза.

На глувци со генетска предиспозиција кон спонтани коронарни артериски блокади даден им е екстракт од калинка преку водата за пиење во период од две недели, почнувајќи после третата недела од животот. И покрај фактот дека третманот со калинка всушност го зголемил нивото на холестерол, истражувачите откриле дека третманот со екстракт од калинка резултирал со следните корисни ефекти:

 • Намалено ниво на оксидативен стрес
 • Намален моноцитен хемотактичен протеин-1, хемиски преносник (хемокин) кој се поврзува со воспалителните процеси на артериите
 • Намалена акумулација на липиди во срцевиот мускул
 • Намалена инфилтрација на макрофаги во срцевиот мускул
 • Намалено ниво на моноцитен хемотактичен протеин-1 и фиброза на миокардот
 • Намалено срцево проширување
 • Намалени ЕКГ абнормалности

pomegranate extract

После сето ова, прашањето е следното - како може нешто толку бенигно и вообичаено како екстракт од овошје да смени толку многу работи кај коронарните артериски заболувања што е потврдено со оваа студија? Одговорот можеби лежи во фактот дека нашите предци еволуирале заедно со одредени видови на храна (особено овошја), па така недостатокот на соодветни количини на овој вид на храна може директно да доведе до влошување на функцијата на одреден орган. Всушност, двократниот добитник на Нобеловата награда - Линус Паулинг - тврди дека недостатокот на витаминот Ц е основна причина за кардиоваскуларните болести, што се должи на фактот дека нашите човеколики предци во текот на целата година имале пристап до разни овошја и како резултат на тоа ја загубиле способноста да го синтетизираат овој витамин.

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg