modnatochka.kh.ua

Заби и матични клетки

Teeth.healthinfo

Истражувачите од институтот Каролинска во Шведска открија дека матичните клетки кои се наоѓаат во внатрешноста на меките ткива на забот доаѓаат од еден неочекуван извор, а тоа е  нервот. Ова е објавено во магазинот Nature и во голема мера придонесува за стекнување нови знаења во однос на тоа како се формираат забите, како тие растат и каква е нивната способност за само-поправање.


Нова метода со која брзо се одредува отпорност на антибиотици

lab equipment

Откриена е нова метода за брзо идентификување на бактериите кои предизвикуваат инфекции, со која воедно се утврдува и тоа дали се тие отпорни или осетливи на антибиотици. Според истражувачите, клиничката примена на новата метода ќе овозможи веднаш да се започне со антибиотска терапија, а тоа ќе значи и намалување на непотребната употреба на антибиотици.

Како да се справиме со отпорните бактерии

Mrsa.healthinfo

Истражувачите од Универзитетот во Ливерпул испитуваа еден нов начин на третирање на бактериските инфекции кои се отпорни на антибиотици.

Студијата која е објавена во научното списание Nature Biotechnology, покажа дека специјално дизајнираните липидни тела наречени липозомиможе успешно да се користат


На повидок е нова надеж за болните од мултиплекс склероза

Sclerosis multiplex

Истражувањата на Д-р Паоло Замброни (Ферара, Италија) и Д-р Живадинов (Бафало, САД) привлекуваат големо внимание со теоријата за поврзаноста на CCSVI (хронична цереброспинална венозна инсуфициенција) и мултиплекс склероза.

Што е CCSVI?

Успех на лекарите од Белгија

rheumatoidarthritis.healthinfo

Ново, ефикасно, безбедно и евтино третирање на ревматоиден артритис

Една нова комбинација на лекови за ревматоиден артритис ја третира болеста подеднакво успешно како и другите интензивни начини на лекување, но со помалку лекови и со помалку несакани ефекти, а по значително пониска цена.Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg