modnatochka.kh.ua

Умерено со алкохолот: Истражувањата покажуваат дека здраствените придобивки се незначајни

alkohol

Истражувањата укажуваат на потенцијалните здравствени придобивки од умереното конзумирање на алкохол, особено кога станува збор за срцето и продолжувањето на животниот век. Но едно ново истражување ни посочува дека многу од овие студии се полни со недостатоци и дека здраствените придобивки во голема мера се преценети.

Според Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам (NIAAA), во текот на изминатиот месец, кај околу 24,6 % од возрасните било констатирано прекумерно пиење и кај околу 6,8 % било констатирано тешко пијанство.

Таквите навики за пиење може да го зголемат ризикот од заболувања поврзани со злоупотреба на алкохол, кои влијаат на околу 16,6 милиони возрасни и 697.000 адолесценти во САД.

Од друга страна, многу студии укажуваат дека, во умерени количини, алкохолот може да биде добар за нас.

Една неодамнешна студија покажа дека умереното пиење алкохол (дефинирано како од 3-5 пијалоцо неделно) , може да го намали ризикот од срцев удар и срцева слабост.

Сепак најновите студии потврдуваат дека претходните истражувања не треба да се земаат како конечни , откако откриле дека многу од нив се базираат на предрасуди, поврзани со придобивките од умереното пиење на алкохол.

Исто така истражувачите откриле и други недостатоци во врска со структурата на студијата , каде што луѓето што умерно пијат алкохол немаат придобивки во однос на пролонгирањето на смртта.

alkohol so led

Покрај тоа истражувачите откриле дека и лицата што повремено пијат алкохол , а тоа се лица кои пијат помалку од еден алкохолен пијалок неделно, се лица со најдолг животен век, но тие велат дека е малку веројатно дека алкохолот е причина за тоа.

Генерално во студиите каде се укажува на здраствените придобивки од умереното пиење на алкохол , треба да се гледа со претпазливост.

Постои мислење дека алкохолот е добар за нас. Но , постојат многу причини да се биде скептичен.

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg