modnatochka.kh.ua

Дали навлегуваме во ерата на лабораторијски „дизајнирани“ бебиња?

Baby healthinfo

Што се „дизајнирани“ бебиња?

Колоквијалниот термин "дизајнирано бебе" се однесува на бебе чиј генетскиизглед е вештачки избран со помош на генетски инженеринг и во комбинација со ин-витро оплодување, а се со цел да се обезбеди присуството или отсуството на одредени гени или карактеристики.

 

Објаснето со едноставен речник, вие би можеле да изберете изглед на бебе каков што посакувате со помош на современата биотехнологија. Најновите истражувања прават овие „дизајнирани бебиња“ да станат реалност, што е потврдено со употребата на современата технологија која беше првично развиена за примена кај животните.

Кои особини може да се изменаткај „дизајнираното“ бебе?

 • Пол
 • Изглед
 • Интелигенција
 • Болести
 • Личност

Избор на особини

Скринингот на ембрионот вклучува еден додатен процес кој е наречен - генетска дијагноза пред имплантација (PGD). Ембрионите се создаваат со ин-витро оплодување и потоа се преминува во „фаза на осум-клетки“, кога една или две клетки се отстрануваат. Научниците потоа ги испитуваат ДНК-та на овие клетки во однос на можни дефекти, при што само нормалните ембриони се заменуваат во матката.

Бебиња од три родители

Бебиња од три родители се човекови потомци од три биолошки родители, создадени преку една специјализирана форма на ин-витро оплодување, каде што митохондријалната ДНК на идното бебе доаѓа од три страни. Оваа постапка е наменета за спречување на митохондријални болести вклучувајќи мускулна дистрофија и некои сериозни проблеми со срцето и црниот дроб.

Ова е предмет на сериозни контраверзи од областа на биоетиката.

Human Cells healthinfo

Добри и лоши страни на „дизајнирани“ бебиња:

 

Позитивно

 • Намален ризик од генетски болести
 • Намален ризик од наследни болести
 • Да се оди во чекор со другите кои го прават тоа
 • Му се дава подобра шанса детето да успее во животот
 • Подобро разбирање на генетика
 • Се продолжува животниот век
 • Можност да се додадат гени на детето кои не ги поседуваат родителите
 • Спречување на несакани наследни /болести да се пренесат на следната генерација во семејството

Негативно

 • Престанок на создавање ембриони
 • Може да создаде јаз во општеството
 • Можност за штети врз генетските ресурси
 • Гените честопати може да имаат повеќе од една употреба
 • Генетичарите не се совршени
 • Губење на индивидуалноста
 • Другите деца во семејството може да бидат засегнати од одлуката на родителите
 • Само богатите може да си го дозволат ова

Healthinfo.mk

Извор: Future for all

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg