modnatochka.kh.ua

RAGEWEED - Нов лек против алергии

26461xcitefun-micrograph-images-001

На 17 април од страна на Американската администрација за храна и лекови е објавено одобрение за новиот орален медикамент за лекување на алергии  на полен.

 

 

Лекот на „МЕРК“, наречен „Ragwitek“,  е  таблета која се зема еднаш на ден со ставање под јазикот,  каде што се растопува. Лекот  е наменет за пациенти кои се алергични на полен од растението “кратка амброзија“ (Ambrosia artemisiifolia).

Официјалниот став на Агенцијата е дека пациентите треба да почнат со земање на лекот 12 недели пред  да настапи сезоната на „кратка амброзија“ и треба да го користат во текот на целата сезона. Првата доза треба да се прими во лекарска ординација во случај кај пациентот да се јави  алергиска реакција на лекот кој во себе содржи екстракт од растението „кратка амброзија“.

Ambrosia artemisiifolia in fiore2

Овој лек е алтернатива на вакцинирање против алергија или на лекови кои го ослободуваат пациентот од алергиски тегоби.

Пациентите алергични на поленот од „кратка амброзија“ (еден од најчестите сезонски алергени) може да имаат симптоми како што се кивање, течење од носот, назална конгестија и нервозни или насолзени очи, особено во периодите  кон крајот на летото и почетокот на есента.

Во една студија направена на 1700 возрасни испитаници, најчестите манифестации на несакани ефекти од лекот се:  чешање и иритација во устата, ушите и грлото. Во текот на една сезона, кај пациентите кои го земале лекот „Ragwitek“ имаше намалување на симптомите и намалување на потребата за лекови против алергија од 26 % во споредба со оние кои примале плацебо, изјавија од Агенцијата за храна и лекови.

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg